Елин Пелин кани на Шопски празник: Показват местните обичаи, бит и култура

Програмата ще продължи цели пет дни

10.06.2023 | 18:53 Редактор: Вяра Димова

Започна емблематичния за град Елин Пелин Шопски празник. В пет последователни дни могат да се наблюдават характерни местни обичаи, разказващи за културата и бита на шопите. 

С дефиле, водено от националния гвардейски духов оркестър, местни фолклорни формации, спортни клубове и мажоретни състави, беше открито 54-то издание на фестивала представящ традициите и бита на шопите.

"Шопският празник е душата на града. Тук всички се събират, връщат се към традициите, празнуват заедно. На пощада има поколения, които играят в един ансамбъл, играят едни и същи хора, пеят едни и същи песни", разказа един от участниците - Диана Димитрова.

В основата на празника е народното творчество, а възможност да покажат своя талант имат всички.  

"Шопският празник не са люлките, скарите, бирите, а хората, които се събираме, за да уважим нашите традиции и да ги предам на нашите деца. Всяка година 5000 човека минават през празника. Радостното е, че се завръщат и наши деца от чужбина и когато видят как всичко се е облагородено - остават да живеят тук", каза кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Кулминация в празненствата ще е спектакълът "Бъдеще за фолклора" в неделя. От община Елин Пелин заявяват, че всеки, който иска да се докосне до традициите на шопите е добре дошъл.

Вижте повече в репортажа.