Какви са промените в Закона за етажната собственост за по-добро управление на сградите?

Как да се администрира енергийната ефективност в многофамилните жилища, коментират Иван Марчев и Павел Миланов

09.06.2023 | 22:30 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са промените в Закона за етажната собственост за по-добро управление на сградите?

Бъдещите промени в Закона за етажната собственост ще улеснят управлението на сгради и ще помогнат на колективното управление да вземе решения. Тази прогнозира председателят на Асоциация на дружествата управляващи етажна собственост (АДУЕС) Иван Марчев.

"Новите правила в Закона за етажната собственост са много на брой и са изключително наложителни. Надяваме се те да бъдат приети в новия парламент", посочи той.

Марчев подчерта, че промените се налагат, защото в етажната собственост процесите отнемат много усилия и стават все по-трудни решенията на общите събрания. "С приемането на новите текстове от предложения законопроект, голяма част от тези трудности ще бъдат преодолени. В това число свикването на общото събрание, вземането на решение, намаляването на кворума, спадането на някои мнозинства", изброи той предизвикателствата при управлението на многофамилните сгради.

С предвижданите промени в Закона за етажната собственост отпада отлагането за следващия ден на събрание на етажната собственост, което не е събрало кворум, а то ще се провежда с един час отлагане. Въвежда се и регистър на дружествата, управляващи етажна собственост, като регулирането на тези компании ще повиши доверието на потребителите.

В духа на дигитализацията в закона е предвидена възможност събранията да се провеждат чрез видео конференция, както и да се гласува за или против определени решения чрез декларация, подадена лично или онлайн с електронен подпис. Намалява се и мнозинството за вземане на решения, включително за инвестиции в енергийна ефективност в многофамилните сгради - от 67 на 51% идеални части, което ще улесни значително процеса.

Вижте целия коментар Bloomberg TV Bulgaria

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аз пък казвам
преди 10 месеца
Че и тези промени няма да решат проблемите на жилищните сгради. С нищо не се улеснява начина на стопанисване от живущите. Още повече се затлачват проблемите. Мисля, че държавата трябва да определя разходите по стопанисване на частни и държавни сгради, както и начина на събиране на таксите, а също и организирането на ремонти и поддръжка. В противен случай ще продължи занемаряването на сградите, независимо от собствеността. Сигнализирай за неуместен коментар