Обединиха исканията за отстраняване на Гешев, той направи поредния си ход

Вероятно се готвят за кървави чистки, предположи главният прокурор

05.06.2023 | 18:32 Редактор: Тодор Петров

С абсoлютно мнозинство от 19 гласа "за" членовете на ВСС приеха за допустимо и второто искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Причината е уронване на престижа на съдебнта власт с определението "политически боклук" по адрес на депутатите. 
В действията на ВСС Гешев видя тоталитарен преврат и че зад всичко това стои ГЕРБ. 

"Те вероятно се готвят за кървави чистки, индикация за тоталитарна депресия. Хора, които искат да изтърбушат нашата съдебна система и да обезглавят институциите, да подчинят прокурори на олигархични интереси", заяви главният прокурор.

Членовете на ВСС отхвърлиха искането на Гешев за спиране на процедурата. Не приеха и думите му, че на прокурорите, поискали освобождаването му, е оказан натиск. 

"Не, няма да се съглася да си дам отвод. Не считам, че ми е въздействано, от който и да било, най-малко от политическа партия, за да изградя мнението си и по двете предложения", подчерта Йордан Стоев.

След повече от два часа дебат, членовете гласуваха с 16 гласа "за" и трима "против" да се обединят двете искания за отстраняване на Гешев.

"В четвъртък ВСС отново ще бъде свикан и там ще има точка за разглеждане на двете процедури по същество. Отговорност на ВСС е да реши спора, това става с решение по същество. Кога ще са готови да го направят, зависи от тях", коментира служебният правосъден министър Крум Зарков.

След края на заседанието Иван Гешев оспори пред Конституционния съд механизма за разследване на главния прокурор, съдебния контрол върху отказите на прокуратурата, различния брой гласове за избор и освобождаване на тримата големи, както и избора на членове на ВСС.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR