Пленумът на ВСС единодушен "за" второто искане за прекратяване на мандата на Гешев

Готвят се за кървави чисти, заяви главният прокурор

05.06.2023 | 13:52 Редактор: Вяра Димова

С пълно единодушие и без нито един глас "против", Пленумът на Висшия съдебен съвет реши, че второто искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор е допустимо. То беше внесено от четирима прокурори, заради израза на Гешев към депутатите: "политически боклук". 

Заседанието на ВСС продължи над три часа. На него присъства и главният прокурор Иван Гешев, въпреки че е в отпуск до 9 май. Добрият тон беше спазен, с 18 гласа "за" и 0 "против" членовете на ВСС приеха второто искане за отстраняване на главния прокурор. 

В последното си заседание начело на Пленума Крум Зарков напомни, че този въпрос се решава от министъра на правосъдието, какъвто той от утре вероятно няма да бъде. Според приетите от самия ВСС правила дебатът по същество трябва да се проведе до 7 дни след допускането на искането. 

"Зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ. Най-вероятно това, което се случва, е опит за превземане на съдебната власт. Най-вероятно се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки, индикация за тоталитарна репресия. Скоро ще искат и президента. Кое харесват на прокуратурата? Че няма свещени крави, че никога не е имало, че се действа смело... Не мислете, че след като минат през прокуратурата, няма да дойдат и за вас", заяви Гешев. 

Следващото заседание на ВСС ще бъде в четвъртък.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)