Радев обсъди с австрийския канцлер напредъка на България за Шенген

Президентът открои реализиращия се проект за създаване у нас на оперативна работна група със съдействието на Европол

01.06.2023 | 19:48 Редактор: Михаела Димитрова
Радев обсъди с австрийския канцлер напредъка на България за Шенген

Задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Австрия в редица области, както и последващо засилване на партньорството при охраната на външната граница на ЕС, борбата с нелегалната миграция и напредъкът на страната ни към Шенген, обсъди президентът Румен Радев с федералния канцлер Карл Нехамер.

Разговорът между двамата се проведе в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, в която участват лидери от цяла Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев открои реализиращия се проект за създаване в България на оперативна работна група със съдействието на Европол за борба с мощните финансови центрове в редица европейски страни, направляващи потоците на нелегалната миграция. Държавният глава подчерта, че страната ни е отправила покана към всички заинтересовани европейски страни за участие в тази структура.

По време на срещата беше отбелязано и задълбочаващото се търговско и икономическо сътрудничество между България и Австрия. Президентът Радев посочи и че на проведената от него среща миналата седмица с представители на австрийски инвеститори и компании в България, са били отчетени постигнатите резултати в приоритетни области на двустранното сътрудничество и набелязани перспективи за неговото последващото разширяване.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Президентство на Република България