НС гласува промени в Закона за съдебната власт

МС ще разгледа промени в Закона за закрила на детето

31.05.2023 | 07:05 Редактор: Михаела Димитрова
НС гласува промени в Закона за съдебната власт

Народните представители ще гласуват на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, както и промени в Закона за съдебната власт. Текстовете на законопроекта уреждат правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи.

Предлага се разширяване на компетентностите на Инспектората към ВСС чрез предоставянето на възможност за отправяне на предложения пред съответната колегия. Промените предвиждат и организиране и провеждане на обучения за укрепване на почтеността и независимостта на магистратите и за конфликт на интереси.

А на редовното си заседание служебният кабинет ще одобри национални програми за развитие на образованието. Очаква се бъде приет и отчет за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за изминалата година.

Министрите ще разгледат и промени в Закона за закрила на детето. Предстои кабинетът да одобри проект на решение на управителния съвет на Международната банка за възстановяване и развитие.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR