Умеят ли 10-годишните да мислят? МОН даде отговорите на матурата по БЕЛ

Учениците разсъждаваха върху текст със заглавие "Графиня Ревност и принц Доверие"

29.05.2023 | 16:10 Редактор: Елеонора Танева
Умеят ли 10-годишните да мислят? МОН даде отговорите на матурата по БЕЛ

За обичта и доверието писаха четвъртокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. На тези ценности беше посветена задачата за четене с разбиране по откъс от детска книжка. За да докажат, че разбират прочетеното, четвъртокласниците решаваха 10 задачи. От тях 4 с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор. Тези с избираем отговор бяха свързани с героите, сюжета и с езика в художественото произведение. Шест от въпросите към текста изискваха записване на свободен отговор с кратко изречение или с посочване на цитат/пример от текста. 

Тестът започна с диктовка, пресъздаваща есенен пейзаж. Чрез нея се проверява прилагането на изучените в началните класове правописни норми, както и уменията за слушане и писане.  Текстът за диктовка е записан на аудиофайл, за да се гарантират еднакви условия за четенето и слушането му от всички ученици. 

Езиковите задачи бяха с по три избираеми отговора, единият от които е верен. С тях се проверяват базови компетентности, свързани с приложния характер на езика.  

Последната задача бе с творчески характер. От учениците се изискваше да създадат собствен кратък текст изречения по серия от картини. С помощта на опорни въпроси децата се насочват да пресъздадат действията и емоциите на героите от всяка картинка и да запишат текст, в който изреченията са в логическа връзка, а интерпретацията да показва умения за мислене и за уместна употреба на езикови средства. 

Отговорите на НВО по БЕЛ може да видите тук.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)