Погазена памет - нарочно рушат надгробни плочи, за да вземат пари за ремонт?

Енчо Андонов получава обаждане, че 1500-килограмовия паметник на баща му, е съборен

28.05.2023 | 13:59 Редактор: Елеонора Танева

Получихме зрителски сигнал за разрушен гроб в софийския квартал Малашевци. Енчо Андонов разбира, че паметникът от гроба на баща му е поруган и съборен. 

Мъжът получава обаждане от своя приятелка, която му казва, че паметникът на гроба на баща му е паднал. Гробът се намира в Малашевските гробища, а паметникът тежи над 1500 кг и е монтиран с кран. 

"Веднага след това дойдох, за да проверя какво се случва и установих, че гробът и паметникът са разрушени", разказа мъжът.

Андонов разказва, че му е направило впечатление, че паметникът няма как да бъде бутнат или паднал, и че според него са нужни поне 4-5 човека, за да бъде изваден. 

"Свързах се управителя на гробищния парк и ми каза, че е запознат със случая, те ще поемат щетите за самия паметник, но това което се съмнявам, че е направено умишлено. Или за кражба на самия паметник или с цел да бъде счупен и аз да мога да подам жалба и те да го оправят", изрази притесненията си Енчо Андонов.

По думите му на входа на гробищния парк има табела, на която пише, че се извършва 24 часово видеонаблюдение, а също така и охрана, но такава нямало. 

"Очаквам гробищният парк да поеме щетите, да бъде възстановен паметникът във вида, в който е бил. Установих, че този проблем е доста чест, постоянно се случва това нещо и повече хора се съмняват в това, че гробищните паметници се унищожават, заради това, че дадена фирма сключва договор със самия гробищен парк, да може да взима парите от възстановяването на самия паметник", допълни Андонов.

Свързахме се и техническо лице, което отговаря за Малашевските гробища, той ни каза, че е провел разговор с Енчо Андонов, но не е получил обратен отговор от него: 

"Ние сме го видели, сигнализирали сме там, където трябва имаме инспектор, но за повече въпроси трябва да се обърнете към самата фирма, те отговарят за бутнатите паметници. Аз просто щях да го свържа с наш инспектор и те да напишат докладната", уточни Стефан Георгиев. 

Той обясни и процедурата при такава ситуация - пуска се жалба до директора на гробищния парк, инспектори снимат всичко, пишат се докладни и вече оттам , нататък се задействат нещата за възстановяване на плочата. 

Вижте повече в репортажа.