6 по Рихтер в София, за щастие само на учение

500 души от 7 различни институции се включиха в реагирането при извънредна ситуация

28.05.2023 | 11:34 Редактор: Елеонора Танева

Как действат службите за сигурност при земетресение - това демонстрираха спасители на мащабното полево учение "Сила 23”, в което участваха противопожарната служба, СДВР, Аварийно спасителното звено на Столичната община, Българския червен кръст и други.

В симулацията взеха участие около 500 души от седем различни институции, сред тях и екипи на армията и международен отряд.

"Ситуацията е такава - сутринта получихме информация, че на територията на София - за нуждите на учението, е имало земетресение от 6 степен по скалата на Рихтер", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Военнослужещи с два специални автомобила отработиха задачи по ядрена, химическа и биологическа защита. А дронове, термокамери и кучета успяха да извадят изпод отломките петима души. Една от основните роли имаха именно четириногите, които редом с пожарникарите и спасителите на планинската служба, откриваха затрупаните хора. 

Пунктове за психосоциална подкрепа и за ветеринарна помощ също бяха на разположение на пострадалите и на техните домашни любимци при симулацията. А спасителите са категорични, както в демонстрацията, така и в живота, че ключът към успешната операция са работата в екип и добрата подготовка.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че няма успешна превенция без предварително да се правят учения и да се отработва взаимодействие между институциите. Той напомни, че всички институции в държавата са създали предпоставки да бъдем успешни при помощта след земетресенията в съседна Турция. Според него не трябва да се отработват определени мероприятия след дадено събитие, а напротив - далеч преди него.

Повече по темата вижте в репортажа.

Снимки: БГНЕС