Улица в София ще носи името на великата актриса Катя Паскалева

Проф. Станислав Памукчиев и Георги Константинов ще бъдат удостоени със званието "Почетен гражданин на София"

25.05.2023 | 15:50 Редактор: Михаела Димитрова
Улица в София ще носи името на великата актриса Катя Паскалева

Улица в столичния район "Витоша" ще носи името на голямата българска актриса Катя Паскалева. Това решиха днес общинските съветници на София. Паскалева е сред първите дами на българските кино и театър, прави забележителни роли във филмите "Матриархат", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Вилна зона", "Спирка за непознати", "Бедният Лука". Емблематичната ѝ роля остава тази на Мария в "Козият рог". Катя Паскалева си отива от този свят през 2002 година.

Столичният общински съвет прие и други именувания на пространства в столични райони: улица в квартал "Изток" ще бъде кръстена на архитект Александър Баров; безименна улица в район "Младост" ще се казва "Цветна поляна"; две безименни улици в район "Студентски" вече ще носят имената - "Арх. Димитър Цолов" и "Любен Бозев - Силач"; две улици в район "Овча купел" ще бъдат именувани - "Тученица" и "Цветина".

Съветниците гласуваха и удостояване със званието "Почетен гражданин на Столична община" да бъдат наградени проф. Станислав Памукчиев и Константин Христов.

Проф. Станислав Памукчиев е съвременен български художник с впечатляващо и многопластово творчество, чиито величини и посоки на развитие през годините могат да бъдат осъзнати и проследени с множеството му представяния в едни от най-известните художествени галерии в страната и с редицата му уникални по характер самостоятелни изложби, превърнали се до една в значими и запомнящи се събития не само за границите на столичния културен живот, но и в по-широките измерения на националните и европейски мащаби.

Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 г. в Плевен. Завършва Софийския университет със специалност българска филология в 1967 година. Работи като редактор в Българска телевизия (1967 - 1971). Участва в множество международни поетически форуми, където прославя България и София. Автор е на около 30 стихосбирки.

Съветниците гласуваха и удостояване със званието "Почетен гражданин на Столична община" да бъдат наградени проф. Станислав Памукчиев и Георги Константинов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR