Митрофанова: Руският и българският народ говорят на един език

Нека наследството на светите братя Кирил и Методий вдъхва увереност, че в името на една велика цел всички препятствия са преодолими, каза руският посланик

24.05.2023 | 19:30 Редактор: Елеонора Танева
Митрофанова: Руският и българският народ говорят на един език

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова отправи поздравителен адрес за Деня на светите братя Кирил и Методий. По думите ѝ говорим на един език, ако се абстрахираме от политическата обстановка и сложността на настоящия момент. 

"Скъпи приятели,

Поздравявам ви с нашия общ празник – Денят на cветите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянската книжовност, който в Русия се почита като Ден на славянската писменост и култура.

Православието, духовността, служението на Отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствени константи за народите на страните ни. Катализаторът за формирането на тази система от традиционни ценности е било създаването на славянска писменост, която е направила възможно предаването от поколение на поколение на изпитани във времето знания, убеждения и ориентири на собствен, разбираем за славяните език.

Известно е, че вярата и езиковата среда до голяма степен определят мирогледа на човек, неговите идеи за добро и зло, правилно и погрешно. Затова ни е лесно да се разберем – в крайна сметка, ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език.

Силата на народа е в неговата история и опита на предците – в това отношение България има с какво да се гордее. Нека наследството на светите братя Кирил и Методий и техните ученици – светите Седмочисленици – продължава да дава усещане за опора, да помага за справяне с предизвикателствата и да вдъхва увереност, че в името на една велика цел всички препятствия са преодолими.

Честит празник, честит Ден на славянската писменост и култура!"

Снимка: Посолство на Русия

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Това, че е създадена в македонските земи не означава, че е македонска. Тогава не е имало държава Македония, а т.нар. "македонски земи" са били български. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Едно не разбрах
преди 10 месеца
Кирилицата от македонските земи ли тръгна като каза путин....или мутрофанова не знае отговора. Сигнализирай за неуместен коментар