ЕК и МВнР остро осъдиха посегателството срещу сградата в София

Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, пишат в позиция от външното ни министерство

22.05.2023 | 07:03 Редактор: Вяра Димова

Европейската комисия осъди вандалските прояви срещу сградата на нейното представителство в София.

В позиция се посочва, че правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи.

Посегателството срещу сградата на Дома на Европа в София категорично осъди и българското външно министерство. В публикувана на сайта на ведомството позиция се посочва, че подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява.

В неделя сградата на ул. "Г. С. Раковски" 124 в София, в която се помещават Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, беше изцапана с червена боя по време на протест на "Възраждане".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също "категорично осъди посегателството срещу сградата на представителството на Европейската комисия в София".

Снимка: БГНЕС