500 души в Дъбравите живеят без вода, държавата ще помага с бутилирана вода

Община Белово обяви частично бедствено положение

20.05.2023 | 13:50 Редактор: Вяра Димова

Повече от 500 души в пазарджишкото село Дъбравите остават без вода. Причината - търговско дружество, което преустановява дейността си на територията на селото. От общината нямат решение и са обявили частично бедствено положение.

Постоянно живеещите хора в селото са близо 500. За повечето от тях денят започва без вода.  Цветелина живее в Дъбравите през целия си живот. Днес става и вижда че от чешмата не тече вода 

"Няма вода в чешмите, има в тубите. Сега са празни, защото сме ги използвали сутринта. Сега отивам на работа, моя мъж ще е тук, ще ги
напълни, за да имаме за следващата сутрин", каза тя.

В същата ситуация е и Светла, чието семейство преди години бяга от големия град и избира да живее в китното планинско село. "Сега аз съм напълнила само две бутилки, но след малко тук всичко ще бъде с кофи, бутилки, легени - запасяваме се", сподели тя.

Проблемът в Дъбравите не се крие в безводие, а в преустановяване дейността на голям завод за хартия. 

"На територията на този завод се намира междинна станция за водоподаване на село Дъбравите, което се захранва с електроенергия от завода за
хартия", обясни кметът на община Белово Костадин Варев.

Така единствената възможност за захранване на ВиК съоръженията остава дизелов агрегат. Той обаче не може да бъде кардинално решение на сериозния проблем, а само временно. Затова от общината обявяват частично бедствено положение и вече търсят помощ от държавата. 

"В момента  наистина сме в ситуация, в която ако държавата не се намеси по някакъв начин ние кърпим ден за ден", каза още Варев.

Потърсихме коментар от Българският ВиК холдинг. От там ни отговориха, че са запознати със ситуацията и "ще следят за напредъка във връзка с разрешаването на проблема в средносрочен план". В изпратения до нас отговор от Холдинга не се ангажират нито със съдействие, нито със средства за справяне с проблема. 

Междувременно Министерски съвет взе решение да освободени държавни резерви, които да се предоставят за преодоляване на последиците от безводието в Дъбравите. Жителите на селото ще получат безвъзмездното бутилирана вода за питейни нужди, дезинфектанти, ръкавици и маски. 

Вижте повече в репортажа.