Христов: Оборудването на АЕЦ "Белене" е в добро състояние, годно е за експлоатация

Оборудване за над един милиард стои на площадката, коментира служебният министър

19.05.2023 | 18:13 Редактор: Михаела Димитрова
Христов: Оборудването на АЕЦ

Цялото оборудване в АЕЦ "Белене" е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването.

"Оборудване за над един милиард стои на площадката. Поддръжката му в такова перфектно състояние е значителен актив, който като вложени средства е стратегически важен за страната. Това ще бъде включено и в обема на предпроектното проучване, за да може да се направи пълен анализ, какво може да се изгради със съществуващото оборудване и дали бихме имали някаква зависимост от руските компании в бъдеще при изграждането и при експлоатацията, така че да направим оценка на всички рискове, включително и геополитически", каза Христов, цитиран от БНР.

"Преговаряме с френската компания и този анализ ще отнеме 8 - 10 месеца, така че началото на следващата година да имаме отговор на всички тези наболели въпроси, защото смятам, че е крайно време да направим някаква крачка напред - крачка към вземане на финално решение какво трябва да бъде направено с площадката и съществуващото оборудване", посочи още министър Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR