25 години специалност "Книгоиздаване" в СУ, дигитализацията не може да я заличи

Студенти и преподаватели обединяват усилия по създаване на книга, филм и изложба

19.05.2023 | 13:55 Редактор: Михаела Димитрова

25 години от създаването на специалност "Книгоиздаване" чества Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Днес там се обсъждат тенденциите и перспективите пред съвременното книгоиздаване.

Кремена Димитрова завършва специалността "Книгоиздаване" тази година. И за миг не съжалява за избора да се потопи в изучаването на света между кориците. 

"От препродукцията, през продукцията, към постпродукцията. Всички процеси, които са свързани с това и също така дава много знания за всякакви области, свързани с книгата, културата, бизнеса", посочи тя.

Въпреки напредналите процеси по масова дигитализация в Европа близо половин милион са заетите в творческите процеси по създаване на книги. Издателствата в България са над 3000, като всички те разчитат на студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация.

"Встрастяването в книгата въодушевява младите хора и дава едно много високо ниво на интерпретация, въображение, размах, учене, творчески продукти, които студентите създават и се отличават от останалите колеги, от останалите постижения", каза деканът на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова.

По повод годишнината, студенти и преподаватели обединяват усилия по създаване на книга, филм и изложба. С тях те проследяват развитието на всички, чийто път е белязан от любовта към книгата.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.