Млади хора неглижират високото кръвно, много българи страдат от хипертония

ВМА разкрива още пунктове за измерване на налягането

17.05.2023 | 08:14 Редактор: Вяра Димова
Млади хора неглижират високото кръвно, много българи страдат от хипертония

Расте броят на младите мъже и жените между 35 и 65 години, при които се установява високо кръвно налягане. Има и тенденция за липса на адекватен контрол върху хипертонията, независимо от провежданото лечение.

Тези изводи правят от Българската лига по хипертония на базата на проведени през последните три години кампании за скрининг. По случай Световния ден за борба с хипертонията и днес продължава организираната от тях кампания за измерване на кръвното налягане в различни градове у нас.

От Българската лига по хипертония виждат като основна причина за посочената тенденция липсата на информираност и на редовно измерване на кръвното налягане, което води до това, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват.

През изминалите три години в скрининговата кампания на организацията са изследвани над 10 000 души. Тя се провежда през май, а тази година включва скрининг за предсърдно мъждеене, което е най-честата форма на сърдечна аритмия –  проявява се при един от четирима над 40 години.

В различни населени места бяха разкрити пунктове за измерване на кръвното налягане, днес такива ще има пред Военномедицинската академия в София, пред общината в Пловдив, пред болница "Света Марина" във Варна, на пешеходната зона в Плевен и на главната улица в Стара Загора, информира БНР.

В рамките на кампанията хората ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, ще получат информационни материали със съвети за здравословен живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. 

Снимка: pixabay