Стотици граждани се докоснаха за първи път до дома на изпълнителната власт

Посрещнаха ги служителите на Национална сигурност

13.05.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Димитрова

Опашка пред "Дондуков" 2 от желаещи да надникнат зад вратите на голямата политика. За първи път Министерският съвет отвори врати за посетители. Лично премиерът Гълъб Донев влезе в ролята на екскурзовод и показа всички ключови места от сградата.

За да се докоснат за първи път до дома на изпълнителната власт, стотици граждани се наредиха на опашка пред сградата на Министерски съвет още от сутринта.

Посрещнаха ги служителите на Национална сигурност и след щателна проверка успяха да надникнат в мраморния свят, който до този момент са виждали само от малкия екран. А в гид на първите посетители се превърна не кой да е, а именно министър-председателят Гълъб Донев. “Тук всяка сряда министрите обявяват най-важните събития, които са взети”, разказа той на посетителите.

Премиерът разведе гостите из голямата заседателна зала, партерния етаж, който впечатлява с визията си, заимствана от Рилския манастир. 10-метровите полилеи от чешки кристал от Бохемия, какъвто е използван в редица европейски дворци, впечатлиха и малки, и големи.

В коридорите и залите на правителствената сграда посетителите разгледаха и картини на големи български творци, които могат да се видят само там, както и обновената постоянна изложба с част от подаръците, които през годините българските премиери са получавали от чуждестранните си гости.

Вълнение - така хората описаха усещането да си там, където се пише историята на страната.

"Хареса ми много обиколката , най-силно впечатление ми направиха полилеите във входната зала в началото", каза посетител.

"Мечтата ми е да съм председател на НС или министър-председател на България", сподели друг.

Мнозина седнаха и на председателския стол, от който се взимат важните решения за България. Само късметлиите обаче успяха да се срещнат с министър-председателя Гълъб Донев.

"Това е една сграда, която винаги ми е била интересна как изглежда отвътре, инициативата е прекрасна за всички граждани, които най-вероятно си задават въпроса какво се случва в тази сграда. Може да се види къде работят нашите държавници и да се придобие представа за тяхната работна среда. Пожелах на премиера здраве и късмет", каза друг. 

А децата признаха, че са впечатлени от полилеите на сградата и срещата им със служебния премиер Гълъб Донев.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС