"Образован и красив полиглот": Борисов загатна кой ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС

Радев им връчва мандата на 15 май

09.05.2023 | 18:42 Редактор: Петя Кръстева

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на 15 май. Така първата политическа сила ще има още седмица за преговори. А Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще използва първия мандат и ще предложат кандидат за премиер. 

"Умен, красив, образован и полиглот" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа фигурата, която ще предложи за министър-председател пред председателите на всички парламентарни групи утре. 

"Ще предложим безспорен премиер. Българите очакват да се сложи ред в хаоса, очакват процедурите по Шенген, по Еврозоната да тръгнат, очакват правосъдната реформа", отбеляза той. 

Борисов заяви още, че няма изисквания към личностите, които ще заемат министерските постове в кабинета. Те могат да са партийни или експертни. 

Най-желан партньор за първата политическа сила обаче остава ПП-ДБ - въпреки нападките, които взаимно си отправиха през изминалата седмица на преговори. 

Въпреки амбицията си, ГЕРБ-СДС предвижда кратък мандат на кабинета, който ще предложи. Малко след като Борисов обяви намерението си, се появиха и спекулации около името, което той ще посочи за премиер. Твърди се, че това ще бъде еврокомисарят Мария Габриел.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR