Митрополит Киприан дирижира музикална поема в Софийската опера и балет

Любовта на владиката към музиката е още от дете

08.05.2023 | 13:52 Редактор: Вяра Димова

Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира музикалната поема "Рилският пустинник". 

Поетичната творба "Рилският пустинник" е създадена през 1937 година от писателя Тихомир Павлов. В нея се разказва житието на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Поемата остава в забвение, докато през 2022 г. композиторът и диригент отец Кирил Попов я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение да я възстанови. За диригент на спектакъла избира Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

"С благодарност приех тази покана и се надявам с Божия помощ да се получи музикалната поема, за да могат хората да излязат удовлетворени, знаейки житието на Св. Йоан Рилски Чудотворец", каза Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Любовта на владиката към музиката е още от дете. Първият си досег с нея има в школата на Петя Павлович, след това в Музикалното училище в Стара Загора. Дирижира хора "Св. Софроний еп. Врачански", а след архиерейския избор неведнъж застава на диригентския пулт в Държавна опера - Стара Загора.

"Музиката е дар от Бог и този човек, който пренебрегва своя дар от Бога, обижда и Бога. Музиката е тази, която успокоява и дава надежда. В дирижирането и обсъждането на сценарий, либрето, хорови, солистични и оркестрови изпълнения, това все пак е проповед за тези хора, които са на сцената и в оркестрината. Те стигат по-близо до Бога, когато им се обясни от духовник и съпреживяването става единно", посочи Старозагорският митрополит.

В образа на младия Йоан се превъплъщава Атанас Младенов.

"За мен това е едно интересно пътуване навътре в човешката душа. Нещо малко нехарактерно за класически обучен оперен артист. Цялото произведение има едно послание към хората - да търсят светлината и вътрешния си мир. Това е доста ценен урок във време, в което всички сме се обърнали навън", коментира Младенов.

Музикалната поема в две действия и десет картини ще бъде показана на 10 и 23 май на сцената на Софийската опера и балет, като с нея ще бъдат отбелязани 70 години от възстановяването на Българската патриаршия.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.