Зарков: Осъждам атентата срещу Гешев, няма общо с механизма за разследване на главния прокурор

Министерството на правосъдието съзря ОПГ в схемата за получаване на българско гражданство

04.05.2023 | 11:55 Редактор: Петя Кръстева

Правосъдният министър Крум Зарков се надява много скоро да има резултати от разследването на предполагаемия атентат срещу главния прокурор.

"Това деяние, което аз осъждам, няма абсолютно нищо общо със задължението на Народното събрание да реши един въпрос, който виси и дърпа надолу България от 2009 година насам - наличието на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Министерският съвет е внесъл законопроект и аз искрено се надявам това НС да намери волята да го приеме и ще разчитам на вас и на парламентарната група на БСП за подкрепа", коментира Зарков.

Зарков коментира още темата с получаването на българско гражданство.

Служебният министър на правосъдието добави, че проблемът с тези проверки е, че те удължават сроковете за произнасяне. "Установили сме и вече се доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход", съобщи той.

"В много от случаите хората, които са представили неистински документи, предоставят едни и същи лица за контакт тук, в България, което говори до известна степен за организираност, която е предмет на други органи", каза още Зарков и посочи, че тук става дума за престъпление без никакво съмнение.

Снимка: БГНЕС