Адвокат: Опитите на Царя да постигне споразумение с държавата бяха отклонявани

ЕСПЧ осъди България за изплати на бившия премиер рекордните 1 635 875 евро плюс всички данъци

02.05.2023 | 19:33 Редактор: Юлиан Христов

Решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург е България да изплати рекордните 1 635 875 евро, плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени на царското семейство. Това са парите за обезщетение от нереализираните ползи от дърводобив в горите, които са били обект на реституция, според селскостопански план приет още преди мораториума от 2009 година. 

През декември 2009 година с гласовете на ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и независимите депутати от РЗС парламентът отнема правото на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза да се разпореждат със земи и имоти, върнати или дадени им като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III. 

Гласуван е временен мораториум до изработването на закон, който да разгледа така наречената царска реституция. Такъв закон обаче не е приет и до днес. 

"14 години вече абсолютно ненужен мораториум, които отразява един реваншизъм на ГЕРБ и неговия лидер спрямо царя. От една страна царят и сестра му нямаха право нито да ползват, нито да се разпореждат с практически възстановените им имоти преди това, от друга страна те бяха задължени да полагат всички грижи като добри стопани под страх от съдебна отговорност", каза адвокатът на Симеон Сакскобургготски Михаил Екимджиев.

През септември 2021 година съдът в Страсбург приема, че наложеният мораториум противоречи на Европейската конвенция за правата на човека и дава 6 месеца срок на Сакскобургготски и българската държава да постигнат споразумение за царските имоти. Тогава пред България ON AIR той коментира: "Аз не съм осъдил България в този смисъл на думата, а само като европейски гражданин съм се защитил - след 12 години, нещо, което е изцяло несправедливо, защото всеки знае, че един парламент не може да се занимава с едно лице и да налага подобни ограничения - това е въпрос и на един прокурор в краен случай". 

В България решението на съда в Страсбург не води до резултат. 

"За тези 2,5 години държавата, проявявайки едно нахално противоправно бездействие, отказа да отмени този мораториум, парламентът не намери 5 минути да гласува отпадане на мораториум, въпреки че той не играеше вече никаква юридическа роля. Опитите на г-н Сакскобургготски и Мария Луиза да постигнат някакво приятелско споразумение биваха отклонявани, без изобщо да се стигне до някакво конкретни преговори с конкретни преговори", каза адвокат Екимджиев. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
ВЕЛИЧКО
преди 11 месеца
Ей хора ... ! Колко пъти да пиша ,че дядо Симеон не е бил , не е и няма да бъде никога цар ! Кой , кога и къде е коронован принца Симеон ! Сигнализирай за неуместен коментар