120 години Софийска духовна семинария - учениците имат достъп до уникални книги

В свободното си време те могат да избират между различни извънкласни занимания

29.04.2023 | 19:43 Редактор: Искра Ангелова

120 години от създаването си отбелязва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". По традиция, тя отвори врати за всички седмокласници, които желаят да се запознаят отблизо с възможностите за обучение.

Николай Георгиев избира да учи в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" след напътствия от баща му, който е свещеник в Русе. В 11-и клас, освен общообразователните предмети, той е изучил и голяма част от богословските дисциплини. Най-ценни за него са уроците извън класната стая.

"Дава много добра подготовка за живота, защото живеем на пансион със съучениците си. Това малко или много те кара да си самостоятелен, далеч от майка и татко. Това те кара да взимаш малко по-сериозни решения сам, израстваш духовно", каза той.

Над 80 са възпитаниците на Семинарията към момента. Учебният им ден започва и завършва с богослужение. Дните на отворените врати са уникална възможност да се види отблизо мястото, което подготвя новите духовници на България.

"За голяма част дори от гражданите на София Семинарията е просто едно място в града, някои я свързват с висше образование, мислят си, че тук е като университет, леко омаловажаващо нашето училище", коментира зам.-ректорът на СДС "Св. Йоан Рилски" - архимандрит Мелетий.

Семинарията предлага пълен пансион на издръжка от Св. Синод на Българската православна църква. Семинаристите имат достъп до книжно богатство от над 60 000 тома и документи, включително редки печатни издания.

В свободното си време учениците могат да избират между различни извънкласни занимания, сред които кръжоци по иконопис, дърворезба, програмиране, история, астрономия и спорт.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.