Задължителен наркотест за шофьори, участвали в катастрофа с пострадали

Към момента такива тестове се правят само при необходимост

28.04.2023 | 12:46 Редактор: Юлиан Христов
Задължителен наркотест за шофьори, участвали в катастрофа с пострадали

Шофьори, които са станали участници в пътен инцидент с пострадал човек, задължително ще бъдат тествани за наркотици на място или ще бъдат изпращани за медицинско изследване. Това предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане.

Към момента правилата за установяване на употреба на алкохол и наркотични вещества предвиждат при произшествие на пътя полицията да провери водачите за алкохол, а при необходимост – и останалите участници в инцидента.

Тестът за наркотици или изпращането на шофьор за медицинско изследване за такива вещества се правят при необходимост, което според мотивите в проекта за промени създава предпоставки за разнопосочно прилагане.

Предлага се и нов текст в наредбата – когато даден водач се изпраща за лабораторно изследване за установяване на употреба на алкохол или наркотици, контролните органи трябва да го предупредят да не консумира посочените до взимане на биологичната проба.

Идеята е да не бъде повлиян резултатът от изследването, уточнява БНР. Общественото обсъждане на предложените промени продължава до края на май.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)