Сметната палата дава ИТН и "Да, България" на прокуратурата

Проверени са 38 партии

27.04.2023 | 21:13 Редактор: Петя Кръстева
Сметната палата дава ИТН и

Сметната палата дава на прокуратурата "Да, България“ и ИТН заради несъответствия във финансовите отчети на партиите. Това става ясно от одитен доклад, публикуван от Сметната палата, от проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите. Проверени са 38 партии.

Установено е, че предоставеният годишен финансов отчет на “Да, България" съдържа “неправилни отчитания и несъответствия с приложимата рамка за отчитане на дейността на политическите партии, в т. ч. Закона за счетоводството, приложимите счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията", пише в одитния доклад на Сметната палата.

"Резултатите от изпълнението на одитни процедури върху определените извадкови единици, констатираните несъответствия и дадените обяснения от ПП-ДБ не дават основание за изразяване на увереност по отношение действителния размер на събрания членски внос и неговото вярно и точно отчитане", пише още в него.

Получени са 3 дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 г., което ги забранява. Тези дарения впоследствие са върнати. Друго нарушение е, че в публичния регистър на партията не са публикувани декларации за произход на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът, пише "Фокус".

Частите от одита, в които е описано нарушението на ИТН, са заличени от публичната версия на доклада, така че не може да се установи какви са засечените от одиторите нередности.

Снимка: БГНЕС