"Възраждане" искат мораториум върху строежа на фотоволтаици върху земеделски земи

По неофициални данни 40 000 декара земя чакат одобрение за изграждане на централи

27.04.2023 | 10:33 Редактор: Юлиан Христов

Депутатите от партия "Възраждане" са внесли в деловодството на Народното събрание проекторешение за мораториум върху промяна на предназначението на държавни и общински земеделски земи, за да се изграждат фотоволтаични паркове.

Предлага се министрите на земеделието и на околната среда да определят реда на промяна на земеделските площи и до изработване на закон да бъде забранено отдаването на земя за изграждане на фотоволтаици.

По неофициални данни към настоящия момент в деловодствата на общините има чакащи преписки с намерения за изграждане на фотоволтаични централи върху над 40 000 декара земя, 99% от които общинска собственост, посочват от "Възраждане", цитирани от БНР.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Някой си е уредил възнаграждение, за да се изградят фотоволтаични паркове върху земеделска земя. Да не говорим за високите цени на вносната земеделска продукция, понеже наша "нямаме", но пък ще има безполезни фотоволтаици. Друг е въпросът за невъзможността на въпросните паркове с фотоволтаици да покрият минимална част от енергийните нужди на България. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Да ходи да копа тез земи тоз тогава Сигнализирай за неуместен коментар