Европа е изправена пред сериозна суша, българското земеделие също е застрашено

Държавата следи внимателно нивата на язовирите

24.04.2023 | 19:26 Редактор: Юлиан Христов

Европа пред е изправена пред нова екоопасност - след като миналата година Старият континент отбеляза рекорд, отчитайки най-сухото лято за 5 века, няколко доклада на ООН и на Европейската комисия предупреждават, че ситуацията може да се повтори. 

Според експертите, повечето от държавите в Южна и Западна Европа са засегнати от сушата, като заради променящия се климат нарастват опасенията за водоснабдяването, селското стопанство и производството на енергия. 

У нас земеделието също е застрашено. Държавата следи с особено внимание нивата на язовирите. Тези от тях, които се ползват за производство на електроенергия, са с намален капацитет. Въпреки това, от ресорното министерство са категорични - до екстремни ситуации няма да се стигне.

"Към настоящия момент смея да твърдя, че овладяваме ситуацията. Проблемни язовири като "Асеновец" вече и при тях наблюдаваме вдигане на нивото. Очакваме значително по-суха да бъде годината, но с правилното планиране и пускането на съответните количества нещата могат да бъдат добре координирани. По отношение на останалите язовири, които са свързани с напояване и енергетиката там ситуацията също е добре контролирана", каза министърът на екологията Росица Карамфилова.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
"Тези от тях, които се ползват за производство на електроенергия, са с намален капацитет." - Аз знам - бека затворим половинат АЕЦ и после да спрем ТЕЦ. Това ше помогне! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Имахме сравнително дъждовен Април и очакваме оше няколко дни да е така. Ама бе, сушичка ше да е ... Сигнализирай за неуместен коментар