Сериозен дисбаланс в развитието на столицата и останалите региони

Пеканов: Екстремните икономически събития винаги водят до преосмисляне на икономическата теория

24.04.2023 | 14:01 Редактор: Юлиан Христов

В Министерския съвет днес представят отчета на Съвета за икономически анализи. В него се очаква да бъде даден отговор на въпросите ще има ли пари в държавната хазна, ще влязат ли в икономиката ни инвестиции и кога ще получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

В данните за икономическото развитие на страната се посочва, че има сериозен дисбаланс в развитието на столицата и останалите региони. 

"Екстремните икономически събития винаги водят до преосмисляне на икономическата теория и утвърдените факти. Така е, както след великата депресия, така и след стагфлацията на 70-те години, така и след глобалната финансова криза. Така е най-вероятно и в последните 2-3 години. Текущите турбуленции също ще ни доведат до преосмисляне. И за да сме на нивото, на което е икономическата наука по света, беше създаден Съветът за икономически анализи. Аз съм изключително благодарен на десетимата уважавани икономисти от България и по света, които се съгласиха да участват в него", каза вицепремиерът Атанас Пеканов по време на представянето на отчета.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR