Рядък вид змия е застрашен от строителството по Черноморието

Влечугото може да се срещне по южните крайбрежни територии на страната

22.04.2023 | 10:00 Редактор: Михаела Димитрова
Рядък вид змия е застрашен от строителството по Черноморието

Строителството по българското Черноморие застрашава от унищожаване местообитанията на най-рядко срещаната змия в Европа, която е и един от най-застрашени видове влечуги в света – Черноврата стрелушка. Това съобщиха за БТА от дирекцията на Природен парк (ПП) “Странджа“, потърсени по повод днешния Международен ден на Земята. Световният ареал на разпространение на тази малка и напълно безопасна за човека змия е съсредоточен единствено по южните крайбрежни територии на страната ни, от нос Емине до Синеморец, като обитава най-вече скалите в близост до морето.

Едва пет находища са открити през миналия век и край Истанбул. За съжаление, поради силното разрастване на турския мегаполис през последните десетилетия, те вече са унищожени. Последното обитавано от този вид място е установено през 2007 година до царевското село Синеморец, уточниха експертите от ПП “Странджа“.

Тази малка змия е изключително уязвима от унищожаване на местообитанията поради строителство по Черноморието. И за да я запазим занапред, необходимо е да съхраним последните незастроени участъци край морето, които по българското крайбрежие са останали почти единствено на територията на Природен парк "Странджа"“, казват от дирекцията на най-големия природен парк у нас.

Снимка: БГНЕС