"Ям по-малко", "Работя, за да живея": Какво е за пенсионерите увеличение от 12%

Надзорният съвет на НОИ утвърди актуализация на пенсиите от 1 юли по силата на т.нар. "швейцарско правило"

20.04.2023 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. Той включва увеличение на пенсиите от 1 юли по силата на т.нар. "швейцарско правило". Предложението е за осъвременяване на всички пенсии с 12%. 

Служебното правителство предлага минималната пенсия за стаж и възраст от първи юли да е 523 лева. Сега, при пълен стаж и възраст, тя е 467 лв. Таванът на пенсиите се запазва на 3 400 лева. Предлага се също минималният осигурителен доход да се увеличи от 1-и юли - от сегашните 710 на 780 лева. Не се предвижда да нараства максималният осигурителен доход - той остава 3 400 лева. 

Увеличението от 12% на пенсиите беше посрещнато със силно поляризирани реакции. Ако за едни макар и малко е вид помощ, за други увеличението е подигравка. 

"Моята лична пенсия за 40 години трудов стаж е 425 лв., но тъй като съм вдовица и получавам от съпруга си, към 650 лв. става. Никога не получавам тази добавка, защото минава над определения праг. За нищо не стига пенсията, жалко, че сме работили по 40 г. и ни изравниха с тези, които не са работили, ама какво да правиш... живот", констатира баба Снежанка.

Ваня също не е доволна от пенсията и за това ѝ се налага да работи, за да изкарва допълнителни доходи. 

"467 лв. е моята пенсия, крайно недостатъчна е за стандарта на нашия живот тук. Като я вдигнат с 12% положението ще е същото, без промяна, пак ще работя. Ако парите ми стигаха, нямаше да работя. За какво стига една минимална пенсия, ако не работи човек - за нищо, само за сметките, и ако купува лекарства - дотам, за нищо повече", сподели Ваня.

А Рени Дронзин казва, че животът на хората става все по-труден, а трапезата – оскъдна. 

"На семейство, за да може да бъде на минимума без луксове – за храна, за живот му трябват минимум 1200 лв. Ям по много малко, тъй като загубих много хора, включително и дъщеря си и повече пари давам за цигари, отколкото за ядене. Затова не знам кое колко струва", споделя възрастната жена.

Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г., е за осъвременяване на всички пенсии с 12 % от 1 юли. 

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерски съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


6
2 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 1 година
Ограбена от комунистите държава е на туй положение Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 0
Мария Матеева
преди 1 година
Подиграват се с хората. Минималната пенсия трябва да е 1000 лв , за да живеят пенсионерите един достоен живот. Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 0
Ххх
преди 1 година
К 3333: Как става ли? Просто журналята не следят новините. 12% е решено увеличение от предния парламент, а по швейцарското правило увеличението си е 12,6%! Управителния на НОИ просто потвърждава приетото със закона. В началото от НСИ твърдяха, че тавана 3400 получават 1002 човека, а сега че били 3-***. 3400 лв таван на осигурителния доход дава пенсия около 1800 лв и няма как математически да е повече! Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 0
3333
преди 1 година
Как така процентите от 12,6 станаха 12 ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 3
Бебо
преди 1 година
...и без тоалетна хартия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
21 rate up comment rate down comment 3
Hristof
преди 1 година
467 лв пенсия са достатъчни, ако живея като пещерен човек-без телефон, без телевизия, без ток, без вода, без социални контакти и т. н..... Сигнализирай за неуместен коментар