Министър Демерджиев в Австрия: Шенген има нужда от България

Страната ни продължава да изпълнява всички ангажименти като външна граница на ЕС

20.04.2023 | 10:37 Редактор: Тодор Петров
Министър Демерджиев в Австрия: Шенген има нужда от България

В Австрия министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе среща с колегата си  Герхард Карнер. Акцент в разговорите бе поставен върху скорошното положително решаване на въпроса с членството на България в Шенген. 

Министър Демерджиев изрази задоволство от интензивните контакти между двете държави през последните месеци и потвърди готовността на страната ни за постоянен и открит диалог и съвместни действия за укрепване на доверието. 

"Ефективното противодействие на нелегалната миграция и засилване на доверието в Шенгенското пространство са наша обща цел. Шенген има нужда от България", заяви той и подчерта, че България продължава да изпълнява всички ангажименти като външна граница на ЕС и допълнително засилва приноса си в общите усилия за намаляване на нелегалната миграция и вторичните движения.

Вътрешните министри направиха преглед на изпълнението на Плана за действие между Австрия и България и отчетоха, че той вече дава конкретни резултати. В този контекст министър Демерджиев запозна австрийския си колега със стартиралия през месец март пилотен проект с Европейската комисия, надграждащ двустранния план - за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница. 

През 2022 г. миграционният натиск към България бе четири пъти по-висок спрямо 2021 г. От началото на годината опитите за нелегално преминаване на границите на вход са с близо 45% повече в сравнение със същия период на 2022 г. Най-чувствителна на вход е българо-турската граница. 

"Работим активно с Турция на всички нива, в диалог сме и със Сърбия. Ползваме капацитета на Фронтекс и Европол", допълни шефът на МВР.

Снимка: МВР