Купувачите на имоти поемат контрола над пазара, предоговарят цените с 5-10%

Няма достатъчно предлагане на завършени имоти, които да са двустайни, тристайни и по-големи

20.04.2023 | 08:08 Редактор: Петя Кръстева
Купувачите на имоти поемат контрола над пазара, предоговарят цените с 5-10%

Купувачите придобиват все повече влияние в самата сделка. Цените на немалко имоти са предоговаряни с между 5 и 10%. Големият риск е, ако лихвите започнат да се повишават много за стари клиенти на банката и съществуващите клиенти вече изпитват много големи затруднения при изплащането на своя кредит и решат да продават. Така предлагането на пазара вече ще тласне цените надолу. Такова нещо все още не се случва. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на компания за кредитни консултации Борис Димитров.

Той коментира понижението на броя на сделките на имотния пазар през последните месеци.

"Отчетливо виждаме, че купувачите са по-взискателни по отношение на имотите, които искат да закупят", посочи Димитров, като отбеляза, че няма достатъчно предлагане на завършени имоти, които да са двустайни, тристайни и по-големи.

"Стига се до забавяне на реализирането на сделки, защото процентът на хората, които се обръщат към ново строителство, е все по-голям. В момента наближава 40-50% - това са сделки, които не са реализирани, статистиката не ги е отчела все още, защото няма как да ги хване, но ги има", отбеляза той.

По отношение на пазара на кредити гостът заяви, че въпреки осезаемото говорене и ефектите от политиката на Европейската централна банка, в България не се отразява по начина, по който всички ние очаквахме. "Продукти с плаващ лихвен процент са на нивото на средата от миналата година", каза той, като добави, че 2,15-2,20% е порядъка на лихвите по ипотечните заеми.

"Клиентите трябва да са наясно, че независимо от това, че лихвите все още изглеждат ниски, те са плаващи и на всеки три или шест месеца могат да бъдат променяни", изтъкна Димитров, цитиран от bloombergtv.bg

Гостът очаква ръст на търсенето на наеми за сметка на закупуването на имот.

"Нещата, които се случват, са умерено положителни – имаше далеч по-негативни сценарии, които на този етап ги избягваме. Купувачи, които не могат да си осигурят средствата за брокерската комисиона и таксите за нотариус, се отдръпват от пазара. Клиентите с добри доходи са активни", каза още той.

От разговора стана ясно, че при правилата на банките за отпускане на ипотечни кредити няма затягане.

"Пазарът на кредити остава активен", заяви още Димитров. Той очаква нивото им за първото тримесечие на 2023 г. да е сходно с миналогодишното, дори да има повишение. 

Снимка: Pixabay

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Първи сигнали за пукането на балона Сигнализирай за неуместен коментар