Недоволство в "Мусагеница": Протест срещу имот на Петьо Блъсков

"Този имот никога не е бил със статут зелено пространство", каза издателят

19.04.2023 | 20:21 Редактор: Михаела Димитрова

Вече месец протестиращи от столичния квартал "Мусагеница" блокират ключово кръстовище заради план за застрояване на зелена площ. Имотът е собственост на издателя Петьо Блъсков. Той заяви, че всичко се прави по закон и на терена ще има 5-етажна сграда.

Заградено пространство, което е на метри от метростанция "Г.М. Димитров", е предвидено за строеж на жилищна сграда, то разбуни духовете сред живущите в Блок 101. Причината е, че те не искат повече бетонни сгради, а зелена площ.

Албена, заедно с нейните съседи, блокират кръстовището на булевардите "Г.М. Димитров" и "Драган Цанков" в опит гласът им да бъде чут. Имотът преди години е бил общински, но от 2004 година е продаден на частно лице - издателя Петьо Блъсков.

По план тук трябва да бъде изградена 5-етажна жилищна сграда. "Там няма зелено пространство, там има имот, мой частен имот. Този имот никога не е бил със статут зелено пространство", каза Петьо Блъсков.

"Тези хора да не спекулират с обществения интерес, тук няма такъв, тук има частен, моята територия е 1600 кв.м., а строежът е на 600 кв.м. Останалото си остава зелено", обясни още той.

Живущите в Блок 101 в "Мусагеница" се обръщат и към Столичен общински съвет с призив да не се взимат решения по скици.

"Те трябва да разберат и да спрат да дават разрешение на парче", смята Албена

"Тук има високи подпочвени води, при евентуален изкоп, най-вероятно водата ще отиде в блока, ще ни подкапае основите и какво става?", попита жителка на квартала.

"Преди три години от другата страна на "Г.М. Димитров" по същата схема си постигна целта и до оградата на детска градина има негов жилищен блок", коментират протестиращ.

Внасят и редица жалби. А Блъсков вижда политически натиск срещу себе си. "Тук са заложените интересите на един мъж, финансовите интереси, за сметка на живота на един цял квартал, подигравка, на човека не му пука, на нас ни пука, чакаме общината", каза Петя.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Врабчето
преди 1 година
Не се ли насити и напечели.... Сигнализирай за неуместен коментар