Старо свлачище във Велико Търново повлече улица и автомобили

От общината предприеха спешни действия, оценяват щетите

19.04.2023 | 20:03 Редактор: Юлиан Христов

Старо свлачище в центъра на Велико Търново се активизира тази нощ след седмици валежи. Мъж, който живее в района, успял да изтегли паркиран на улицата автомобил.

"Колата я издърпах аз… Свлачището е от години, тя общината знаеше де, даже проекти имаше... то са две стари къщи, те са се срутили още преди години... укрепиха го, но то толкова укрепено, само пътят ще падне", каза живущият в района Стефан.

"Това свлачище сега скоро от дъждовете тук стана... то имаше по-рано тук къща, обаче я събориха, и не се укрепи, и се свлече от дъждовете. Опасничко е, все пак е подкопавано, не е укрепено... То трябва да се махнат, има много кабели на оператори различни. Трябва да се вземат някакви мерки, да се направи временно укрепване", каза друг жител на района. 

От община Велико Търново веднага предприеха спешни действия. Очаква се и експерти на "Геозащита" да направят оценка на степента на риска след свличането на земните маси.  

"В момента първата работа, която се опитваме да направим, е да освободим този стълб - обадили сме на всички кабелни оператори, ей тук са от "Гражданска защита". За мен видимо свлачището е откъснато вече, сиреч няма да се разраства много, но вероятността да се случи нещо, винаги има. То е старо, ние сме искали в миналото средства за укрепване, не сме ги получили за жалост, но ето, че идва такава ситуация", каза директорът на дирекция "Строителство и устройство на територията" инж. Динко Кечев. 

От община Велико Търново тепърва ще правят оценка на щетите и количествено - стойностна план-сметка за укрепителните дейност.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.