Свлачище блокира крайбрежната алея във Варна

Няма ранени, продължава свличането на земни маси

14.04.2023 | 14:25 Редактор: Елеонора Танева
Свлачище блокира крайбрежната алея във Варна

Движението по крайбрежната алея във Варна, по-популярна в града като Алея първа, е ограничено заради свлачище. Сигналът за инцидента е получен тази сутрин, около 7:10 часа, като е съобщено, че на пътя има паднали дърво и земна маса, няма пострадали хора или автомобили, каза началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тихомир Тотев. Той бе на мястото заедно с областния управител на Варна Марио Смърков и главният геолог от "Геозащита – Варна" - Александър Николов.

Свлачището е в източната част на Алея първа. По думите на комисар Тотев, след получаването на сигнала, два екипа са пристигнали на място, за да отстранят проблема и да сложат нужната предупредителна сигнализация. Междувременно обаче е станало ясно, че се свличат още земни маси.

"Свличането е следствие от ерозионни процеси, активирани от падналите дъждове. Участъкът е проблемен, не може да се каже, че е утихнал и е възможно да има обрушване на други, по-големи скални късове, посочи специалистът. Според него няма опасност от дълбоко свличане, защото склонът е скален. Проблемът е, че по него избиват почвени води, които свалят пясъчните маси", обясни още Николов. Той допълни, че затруднения създава и това, че процесите са бързи и резки, а не постепенни. Според него, за да се вземе решение за укрепването на зоната, е нужно да се произнесат и специалисти проектанти. Трябва да се вземат обаче аварийни мерки и да се разчистят потенциално опасните скални късове, надвиснали отгоре, допълни Николов, цитиран от БТА.

Областният управител на Варна Марио Смърков уточни, че Алея първа ще бъде затворена за движение до отстраняването на големите скални късове от проблемния скат. Вече е създадена организация на движението и влезлите автомобили по Алеята ще излизат в посока басейна.  

Снимка, архив: БГНЕС