Яйца в "мълчана вода" и природни багрила: Вековни традиции оживяха в Първомайци

Според поверията козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници

13.04.2023 | 15:43 Редактор: Вяра Димова

На Велики четвъртък при боядисването на яйцата във великотърновското село Първомайци спазват вековни традиции - варят яйцата в "мълчана вода" и ги боядисват с природни багрила.

В детската градина в Първомайци жените от пенсионерския клуб боядисваха яйца с малчуганите.

"На Велики четвъртък в ранни зори боядисваме нашите яйца. Днес ни бяха на гости ПК "Дълголетие", спазиха традицията да погалят всички дечица по челцето и бузките за здраве", каза учителят в ДГ "Здравец" Маринела Иванова.

"Първо боядисваме червеното яйце, намазваме бузките на децата за здраве и след това го слагаме на иконата - да стои до другата година", разказа Стефка Маркова от ПК "Дълголетие" в Първомайци.

В селото се пази от векове уникална практика - яйцата се варят в "мълчана вода".  

"Традицията за Велики Четвъртък е да се варят яйцата в "мълчана вода". Децата трябва да отидат на селската чешма, по пътя до вкъщи трябва да мълчат. Поверието е, че така яйцата стават по-здрави и по-хубави, стават борци", посочи Димитрина Йосифова.

Много от стопанките в Първомайци и до днес червят яйцата с природни багрила.

"Боядисвам яйца с природни багрила, много съм впечатлена от боядисването с лучена шума", каза секретарят на НЧ "Иван Вазов" Теодора Миновска.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, а в средата се слага червено яйце.

Вижте повече в репортажа.