МВР апелира: Внимавайте на пътя и не разгласявайте, че ще пътувате

Около храмовете въвеждат строга организация, за да се избегнат инциденти

13.04.2023 | 13:44 Редактор: Вяра Димова

Започна голямото предпразнично пътуване. По основните пътища в страната вече има засилено полицейско присъствие.

На "Калотина" тече реконструкция, въведена е нужната организация, но се очаква шофьорите да чакат дълго. Натоварено е и по пътя за Гърция. 

"Преди да предприемат пътуване в чужбина, гражданите трябва да си проверят валидността на документите, както и документите за пътуване на непълнолетни и малолетни", заяви Аксиния Манчева от "Гранични проверки".

Всички полицейски екипи в страната ще осъществяват контрол на пътя и ще следят за нарушения.

"Ще проведем традиционната си операция за алкохол, наркотици и неправоспособност. Контролът ще бъде и през тъмната част на денонощието. Камерите за контрол на скоростта са над 200, имаме над 800 технически средства за установяване на алкохол и наркотици", обяви гл. инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция".

Данните на МВР показват, че миналата година по време на Великденските празници са проверени над 45 000 моторни превозни средства, като нарушенията са повече от 11 600. 

"Пътувайки - да не го тръбят в социалните мрежи, да не остават прозорци отворени", посъветва гл. инспектор Дарин Димитров от "Охранителна полиция".

На празника около храмовете ще бъде въведена времена организация на движението, което да улеснява пешеходците. 

"Практическите ни съвети са най-вече всички да бъдат внимателни, особено вечерта всеки се прибира с горящи свещи, в храмовете жените да са с вързани коси. Най-големите предизвикателства са да не стане някакво запалване", коментира комисар Георги Толин от "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пожарни екипи ще дежурят около храмовете в навечерието на празника.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС