Връзват ръцете на инструкторите: Влизат в сила нови правила за шофьорските изпити

Навигация ще задава маршрута на кандидат-шофьорите

13.04.2023 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Нови правила при провеждането на шофьорските изпити влизат в сила след броени дни. Идеята е не изпитващият да задава маршрута на кандидат-шофьорите, а това да се случва чрез навигация.

Димитър Мишев е инструктор от 43 години. От 15 април ще му се наложи да замени традиционните команди към курсистите си с избран маршрут от навигация.

"Отзад няма да съм, а даиджия, няма да може да се помага на курсиста", сподели той.

Според Мишев новостите ще са от полза за обучаващите се, защото основен проблем към момента е, че изпитът преминава до голяма степен през познати маршрути.

"Ако се обучава в един квартал, той става като шаблон. Когато дойде изпитът, даиджията може да му каже: "Завий наляво, но ние да сме карали надясно, и той си продължава надясно", допълни Мишев.

Кристина сега започва курсовете и ще се яви на изпит по новите правила.

"Аз съм съгласна с новите правила, за да може да има равенство между явяващите се и по-малко корупция", коментира момичето.

На това се надяват и специалистите – да се сведе до минимум корупцията и броят на жертвите по пътищата.

"Масово се кормува и обучава в определени райони, в които се провеждат изпитите. Много често дори по определени улици минава целият курс и след това по същите улици се провежда и изпитът. Това нещо помага при вземането на изпита, но не и след това", категоричен е председателят на АКАБ - Красимир Георгиев.

От 15 април започва тестови едномесечен период и от 15 май трябва да влязат в сила новите правила. От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" залагат големи надежди.

Вижте повече в репортажа.


4
1 rate up comment rate down comment 5
Toto
преди 1 година
Защо не се въведе задължително преминаване на курсистите на симулатор, чак тогава да ги пускат да карат? Изпита се провежда на учебна кола. В повечето случаи тя няма нищо общо като модел с личния автомобил, който курсиста ще ползва. Изпитването трябва да става на автомобила, който искаш да шофираш. Защо не се допуска служителя, който изпитва да извършва това при искане и плащане на такса? В момента човек задължително трябва да кара курсове към фирма за да се яви на изпит, което е неправилно! Сигнализирай за неуместен коментар
3
10 rate up comment rate down comment 3
Мафия
преди 1 година
Всеки ден се срещам със малумници на пътя Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Инструкторите най големите престъпници в България Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година