Министър Христов: Развенча се атаката към нас, че отново ще внасяме руски газ

Деница Златева заяви, че цената на горивото ще намалее над 60% след договора с "Боташ"

12.04.2023 | 13:40 Редактор: Петя Кръстева
Министър Христов: Развенча се атаката към нас, че отново ще внасяме руски газ

"Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че ще използваме споразумението с "Боташ" за доставка на руски природен газ", каза министърът на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева посети терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг.

Там пристигна първият танкер, съгласно сключеното споразумение между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. Доставеният с този танкер газ е от американската компания "Шиниър", която през есента на миналата година спечели търга на "Булгаргаз" за осигуряване на необходимите количества за 2023 г. Едно от условията за участие в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от държави без наложени санкции или други търговски ограничения.

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. след разговори между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, е със срок 13 години. Чрез него българският обществен доставчик получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което осигурява възможност за трансфер на 1,5 млрд. куб. м. газ годишно към нашата страна.

"Споразумението позволява използването на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е ключово за енергийната ни сигурност", подчерта енергийният министър. Той изрази своята увереност, че, благодарение на сключения договор, България ще може да си осигурява над 10 танкера втечнен природен газ годишно.

По думите на енергийния министър тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. "На 25 и 26 април в София предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави -  България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този начин газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа", поясни енергийният министър.

"Стратегическото ни партньорство с "Боташ" е ключово за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските потребители на конкурентни цени", подчерта и изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева. По думите ѝ резултатът от тези усилия е видим в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни спрямо началото на годината.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR