Основателят на ИПИ: Инфлация не се сваля с административен натиск

Данък "свръхпечалба" създава възможности за корупция

09.04.2023 | 10:05 Редактор: Елеонора Танева
Основателят на ИПИ: Инфлация не се сваля с административен натиск

Свалянето на инфлацията у нас не е възможно с административен натиск. Трябва да се махнат всички компенсации и всички данъчни облекчения по линия на данък добавена стойност. Помощи, където има, трябва да се съсредоточат върху онези, които се нуждаят, трябва да се даде перспектива на онези, които вече са заредили своите производства за относително дълъг период. Това означава удължаване на всички договори за държавни поръчки, удължаване на всички концесии и пускане на концесии, които са спрени от предишни правителства. Това заяви основателят на ИПИ и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Красен Станчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Няма нито една група от населението, която да е заплашена от инфлация в много сериозен размер, с изключение на тези, които работят сами за себе си. Около един милион души – работещите сами за себе си, за последните десет години имат увеличение на доходите от 7% - докато при всички останали, включително пенсионерите, увеличението на доходите покрива инфлацията", посочи доц. Станчев.

Икономистът коментира и предложението на временното правителство за налагане на данък "свръхпечалба", като изтъкна, че не е направен анализ на рисковете. Според него данъкът прокарва възможност за корупционни схеми.

"В този вид, в който се предлага и е одобрен от Европейския съюз, (данъкът) сега ще означава, че между фирмите и данъчните ще възникне един елементарен спор – дали нещо се смята за инвестиция и трябва да бъде включено в изчислението на печалбата, или не трябва. Отваря се врата за много интересна корупция", убеден е доц. Станчев.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.