"Галъп": 18% е активността към 13 ч. - по-висока спрямо изборите на 2 октомври

Очаква се повече гласоподаватели да отидат до изборните урни в следобедните часове

02.04.2023 | 14:41 Редактор: Вяра Димова

Към 13.00 часа избирателната активност е около 18%, гласят прогнозните данни на "Галъп интернешънъл болкан". Спрямо данните от 2 октомври към този час тя е малко по-висока – тогава е била 17,6%.

Сутрин и преди обед обичайно активността е по-висока в по-малките населени места. Големите градове, областните центрове и столицата се активизират в следобедните часове. По-възрастните по традиция гласуват сутрин и до обед, а по-младите – по-късно, обясни социологът Яница Петкова.

Изборите ще се решат днес следобед, когато колебаещите се отидат да упражнят своя вот, подчерта тя, цитирана от БНР. По думите ѝ досега преимуществено са гласували твърдите ядра и тези, които са решили какъв ще бъде изборът им по-рано.

"Много по-малък е делът на онези, които са взели своето решение в последните дни, но този процент започва да нараства, тоест колебаещият се избирател тепърва излиза", поясни Петкова.

Няма прекомерен брой откази за участие в екзитпол, отбелязват социолозите.

"Откликват. Всичко от тази гледна точка върви наред. Положителното е, ако не да се запази, поне малко да се увеличи избирателната активност", посочи Яница Петкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)