Загрижени за изчезващите видове: Експозиция разказва за бялата мечка

Отбелязваме "Часът на Земята"

25.03.2023 | 19:15 Редактор: Вяра Димова

В последната събота на март отбелязваме "Часът на Земята". Днес в продължение на един час - от 20:30 до 21:30 ч. можете да изгасите или намалите светлините в знак на солидарност с каузите за опазване на природата.

Националният природонаучен музей при БАН подкрепи инициативата. На този ден музеят предложи специална атракция с видеоинсталация, посветена на полярната мечка. За нея пред Bulgaria ON AIR разказа директорът - проф. Павел Стоев.

С картина и звук инсталацията разказваше на посетителите за особеностите на бялата мечка, които ѝ помагат да живее в полярни условия. Тези мечки все още оцеляват с нови методи за лов и набавяне на храна, принуждавани да се доближават все повече до човешките обитания. Но вече са обявени за уязвим вид.

"Това е постоянна експозиция, така че и в следващите месеци ще може да бъде видяна", каза проф. Стоев.

Експозиция напомня, че намаляването на Северния полярен щит и топенето на големи площи от Северния ледовит океан са сериозно предизвикателство за обитателите на тези региони. 

"Човек може да е съпричастен към природата, но истината е, че младите хора трябва да проявяват повече ангажираност. Всяка година губим растения и животни", коментира директорът на музея.

Музеят грижливо пази експонати на застрашени или изчезнали видове – такива като каролинския папагал, амурския тигър, а също и тюлена монах, видян за последно и по българското Черноморие през 70-те години на миналия век. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.