Радев: Ако България продава оръжие на други страни, може да постави условие

Президентът е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет

23.03.2023 | 17:36 Редактор: Искра Ангелова

Ако България продава оръжие на други страни, може да постави условие - да не бъде препродавано на Украйна. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев. И потвърди - страната ни, заедно с още девет държави, не участва в инициативата за обща поръчка на 155-милиметрови снаряди.

Радев е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, който обсъжда именно военната помощ за Украйна.

От думите на президента стана ясно, че ние можем да се ангажираме само със снаряди, които отиват в партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но без предназначение за Украйна. Ако страната купувач има намерение да ги пренасочва към Киев, тя ще е длъжна да ни уведоми.

"Това служебно правителство има ясна позиция. Очаквам следващият парламент да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България", заяви президентът.

Необходимостта да се ускорят военните доставки за Киев обаче е сред основните акценти в срещата на върха. За целта Полша, която граничи с Украйна, иска допълнителни средства.

"Полша вече е получила около 200 милиона злоти, което е над 42 милиона eвро, за да финансира оръжейните доставки за Украйна. Искаме да получим 240 милиона евро, още един милиард злоти за Полша", поясни министърът-председател на Полша - Матеуш Моравецки.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел очаква ЕС да потвърди готовността си да продължи подкрепата за Киев с разгръщане на европейското производство на боеприпаси. Разглеждат се също възможностите да се търси отговорност от извършителите на военни престъпления в Украйна.

Във фокуса е и сигурността на енергийните доставки на достъпни цени.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
kire
преди 1 година
И кво от това. Ще те уведоми и готово:) Сигнализирай за неуместен коментар