Вече набират персонал за летния сезон, заплатите не са впечатляващи

Хотелиери вдигат възнагражденията с 25-30%

22.03.2023 | 17:49 Редактор: Елеонора Танева

Започна набирането на персонал за летния сезон по морето. В Бургас се проведе трудова борса, а интересът за работа по курортите е голям.

Боряна се връща от Лондон в България преди няколко седмици. Сега се надява да си намери работа по морето.

"Като управител в хотел или заведение, до три звезди ми е специалността, нещо от този род търся. Очаквам заплата между 1200-1400 лв.", уточни Боряна Георгиева.

Кандидатите за работа очакват заплата, която да е адекватна на инфлацията.

"Над 1500 лв. поне, инфлацията расте, ние всеки ден обедняваме. Така че очаквам заплащането да  е по-добро", каза Стайко Мавродиев. 

Очаква се това лято хотелиерите да предложат по-високи заплати - не само заради инфлацията, а и заради очакванията за по-силен сезон. При недостиг на персонал пак ще се търси отвън.

"Ще имаме увеличение на заплатите с 20-25% в сравнение с миналата година. Работим с фирми от чужбина, можем да внесем примерно от Казахстан, Узбекистан, Молдова, Украйна", заяви генералният директор на ваканционен комплекс в Дюни - Николай Янков.

Оказва се, че най-голямо е търсенето на готвачи, затова ежегодно се организират и курсове.   

"С всяка изминала година търсенето на готвачи и кадри в сферата на туризма е все по-голямо. Работодателите осъзнаха, че е хубаво да си запазват кадрите  и да им дават по-високи заплати", убедена е директорът на Българо-германския център в Смолян, Ралица Минчева.

"Тъй като ние сме ресторант за бързо хранене, горе-долу от 1000 до 1500 лв. е заплатата, която предлагаме", каза управителят на ресторант Стефан Христов.

Интересът към борсата за набиране на персонал по морето тази година е голям. 

"Миналата година бяха 15 работодатели, а сега са 42. Работните места очакваме да са над 1000", уточни директорът на Бюрото по труда в Бургас - Татяна Николова.

Предварителните записвания сочат, че нивата на туристите това лято ще достигнат предковидната 2019 година и персоналът може да се окаже недостатъчен. 

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.