Гешев в Брюксел: Трябва да затвърдим европейските ценности сред българското общество

Ролята на прокуратурата по противодействие на зловредното руско влияние в България е един от акцент в ЕП

22.03.2023 | 09:42 Редактор: Вяра Димова
Гешев в Брюксел: Трябва да затвърдим европейските ценности сред българското общество

Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението му в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

Гешев подчерта пред Райнер Вийланд, заместник-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната. От своя страна Райнер Вийлънд също изрази мнение, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи.

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП - Рафаеле Станканели, Иван Гешев изрази позиция, че ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна, съобщиха от ПРБ.

Главният прокурор и зам.-председателят на Комисията по правни въпроси обсъдиха предизвикателства пред върховенството на правото у нас. 

Гешев проведе работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер. Иван Гешев запозна представителя на Европарламента с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи.

Разговорът между двамата бе в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна.

В тази връзка Иван Гешев и Моника Холмейер обсъдиха необходимостта от активно противодействие на случаите на "пране на пари", както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута. Двете страни подчертаха ангажираността на страните членки на Европейския съюз и европейските институции по пресичане на финансовите потоци, имащи за цел подкопаване на доверието в европейските ценности и сигурност.

В рамките на първия ден от работното посещение на Иван Гешев в ЕП в Брюксел главният прокурор разговаря с европейския депутат от Испания от българския произход Ева-Мария Попчева.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Пресцентър на Прокуратурата


1
0 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 1 година
При нас безжалостната война се води на два фронта. Докато г-н Гешев в чужбина се опитва да спъне реформите (ангажимент пред ЕС и условие за средствата по ПВУ), в страната вършеят, иначе добри юристи като Пламен Панайотов, стремящи се непременно да опорочат добрите намерения на българите за нормална наказателна политика. Сигнализирай за неуместен коментар