След проверките по зимните курорти: БАБХ ще унищожи 119 кг храни с изтекъл срок

За установените несъответствия са издадени 19 акта за административни нарушения и 71 предписания

21.03.2023 | 15:55 Редактор: Петя Кръстева
След проверките по зимните курорти: БАБХ ще унищожи 119 кг храни с изтекъл срок

За периода 12.12.2022 г. – 10.03.2023 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1408 засилени проверки във връзка със зимния туристически сезон.

На териториите на Областните дирекции по безопасност на храните София – град, София – област, Смолян и Благоевград бяха проверявани обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни обекти, кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. и такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с места за настаняване и/или предлагащи услугата "all inclusive" и други.

За установените несъответствия са издадени 19 акта за административни нарушения и 71 предписания. Възбранени и насочени за унищожаване са общо 119 кг храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност.

Сред нарушенията, установени от инспекторите, са несъответствия в хигиенното състояние на обекти, нерегламентирана продажба на храни, съгласно Закона за храните, липса на информация за веществата, предизвикващи непоносимост или алергии, неправилно етикетиране на храните и други.

Снимка: БГНЕС