От HelpBook: Апел за възстановяване на щъркелово гнездо

Ако видите нередност, подайте сигнал в платформата

21.03.2023 | 23:00 Редактор: Анисия Иванова
От HelpBook: Апел за възстановяване на щъркелово гнездо

С настъпването на пролетта жителите на някои градове и села вече се радват на първите пристигнали щъркели. Птиците са много добри помощници в земеделието – изяждат огромно количество скакалци, мишки и гризачи и обикновено са желани съседи. В повечето случаи техните гнезда се пазят, но какво да направим, ако попаднем на щъркел, изпаднал в беда?

В такъв случай правилното решение е да подадем сигнали към съответната регионална инспекция по околна среда и води на територията, на която се намират, на телефоните на Спасителния център или тел. 112, тъй като понякога намесата на човека може повече да навреди, отколкото да помогне.

В платформата на Helpbook.info получихме сигнал от наш потребител за разрушено щъркелово гнездо, насочен към РИОСВ. Ето какво ни пише той:

"Пускам този сигнал с апел едно от редките в село Широки дол гнезда за щъркели да бъде обновено и възстановено. Наскоро то беше разрушено от живеещите наблизо, подкрепено и от метеорологичните условия. Липсата на това гнездо и на много други може да причини екологична криза за населеното място. Гнездото е във влошено състояние и при липса на вземане на мерки с обновяването на това гнездо проблемът няма да бъде само екологичен. Ще се превърне и в проблем на други институции като електро дружествата. При липса на действия се получава риск от пожар, тъй като дървовите клонки ще имат открит допир до кабелите за електроподаване. Пожар в такъв случай ще бъде пагубен за намиращото наблизо недвижимо имущество".

Ако видите нередност или проблем и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Снимка: БГНЕС