България е на 55-о място по най-лошо качество на въздуха в света

Само 6 страни са изпълнили препоръките на СЗО за безопасни нива на замърсителите

18.03.2023 | 20:34 Редактор: Елеонора Танева
България е на 55-о място по най-лошо качество на въздуха в света

Нов доклад на швейцарската компания за технологии, свързани с качеството на въздуха, IQAir, показва, че България е на 55 място в света по най-лошо качество на въздуха за миналата година.

Около 90% от населението на света през 2022 г. е било изложено на нездравословно качество на въздуха, като само шест страни са изпълнили препоръките на Световната здравна организация за безопасни нива на замърсителите, пише CNBC.

Когато Световната здравна организация за първи път публикува насоките си за качеството на въздуха през 2005 г., тя каза, че приемливите нива на замърсяване са по-малко от 10 микрограма на кубичен метър. През 2021 г. СЗО промени насоките си до под 5 микрограма на кубичен метър.

Новият доклад е установил, че петте най-замърсени страни през 2022 г. са Чад, Ирак, Пакистан, Бахрейн и Бангладеш. Градовете с най-мръсен въздух в света са Лахор в Пакистан, Хотан в Китай, Бхивади в Индия, Делхи в Индия и Пешарар в Пакистан.

Само шест държави са изпълнили лимитите на Световната здравна организация: Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия и Нова Зеландия. 

Замърсяването на въздуха намалява с повече от две години средната продължителност на живота в световен мащаб, твърди Институтът за енергийна политика към Чикагския университет. 60% от замърсяването на въздуха с прахови частици идва от изгарянето на изкопаеми горива.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)