Мизерия в спалните и баните в затвора в Ловеч - материалите за ремонт са непокътнати

Министър Зарков провери на място условията за надзирателите и лишените от свобода

13.03.2023 | 15:53 Редактор: Елеонора Танева
Мизерия в спалните и баните в затвора в Ловеч - материалите за ремонт са непокътнати

Инспекция в затвора в Ловеч. Проверка извършиха министърът на правосъдието Крум Зарков, ресорният заместник-министър Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов. До ръководството са постъпили множество сигнали от служители, касаещи управлението на затвора, от друга страна жалби има и от затворници - за условията, при които търпят присъдите си.  

В момента в затвора и в трите общежития към него - "Атлант" в Троян, "Полигона" в Ловеч и "Велико Търново" във Велико Търново са настанени общо 524 лишени от свобода. 

Проверката установи, че усилията за подобряване на условията в корпуса на затвора са недостатъчни. 

Впечатление направиха значителни пропуски по осигуряване и опазване на материално-битовите условия. В последните години няма извършени ремонтни дейности в спалните помещения и баните на лишените от свобода, въпреки осигурените строителни материали по линия на ГДИН и Държавно предприятие "Фонд Затворно дело“, информират От Министерството на правосъдието.

Няма промени и след препоръките на омбудсмана, който посети местата през 2021 г.

По отношение на организацията по надзорно-охранителната дейност се установи, че не са предприети необходимите действия за свеждането до минимум на положения извънреден труд от служителите на затвора в Ловеч.  Сходни са заключенията и на извършените проверки на затвора, назначени от главния директор на ГДИН в последните месеци. 

От миналата седмица началникът на затвора ст. комисар Розалина Ганекова е освободена от длъжността, след подадено от нея заявление за  напускане. В тази връзка министър Зарков разпореди на главния директор на ГДИН да се предприемат спешни мерки за подобряване на материално-битовите условия в затвора Ловеч, както и за своевременното окомплектоване на ръководния състав. 

Проверките на място в местата за лишаване от свобода от страна на политическото и професионалното ръководство ще продължат.

Снимка: Министерство на правосъдието