40 години отдава сърцето си на професията: Рене - шивачката, която усмихва клиентите си

Трудните времена и кризи също не сломяват Ренета Стрильова

12.03.2023 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

Bulgaria ON AIR ви среща с една жена, която не се плаши от работа. Освен да шие, тя умело съчетава още няколко професии А шивашката продължава да бъде една от най-търсените у нас, сочат данни на Агенцията по заетостта.

Ако сте в Бистрица и помолите за препоръка за шивашко ателие, всеки ще ви каже: "При Рене". Още във втори клас Ренета Стрильова открива любовта съм към шивачеството. А на 14 години вече има и първото ателие.

"Брат ми се прибра от училище и каза: "Аз съм момче и мога да шия на машина, а ти си момиче и не можеш". И аз седнах на крачната машина на майка ми, скъсахме няколко дрехи, правихме някакви тигели и видях, че мога. И ми стана толкова интересно, че съм му благодарна за това", сподели Ренета Стрильова.

И така вече над 40 години тя не се отказва от професията.

"Обичам да усмихвам хората. Влизат тук сърдити. Как идват хората на шивач - сърдити, скъсал си дънките. Не го пускам да си ходи, докато не се усмихне", допълни тя.

Трудните времена и кризи също не я сломяват. Работи по 14 часа на ден и има многобройни интереси - тя е певица, пилот на малък самолет, има няколко висши образования и се занимава с търговия на различни продукти.

"С много труд и постоянство човек може да оцелее и в тези трудни времена. Когато започна пандемията, аз не си стоях вкъщи. Аз се затворих в ателието. Тогава хората страдаха, че нямаха маски. Извадих всички памучни платове, ших маски и ги продавах", коментира още Рене.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.