fallback

Животновъди: Веригите ни извиват ръцете, от фермата до клиента млякото поскъпва 4 пъти

Не водим война, но не можем да позволим такова изкривяване на цените, каза Христо Алексиев

10.03.2023 | 18:50 Автор: Михаела Димитрова

Животновъдството в България е пред фалит, предупредиха представители от бранша. Те обявиха, че са в безизходица и са готови за ефективни протести.

В кравефермата на Георги Тончев в село Плаково се отглеждат 950 животни, млечните крави са около 400. Дневното издоено мляко е близо 700 литра. "При тези цени на млечните продукти, кравето мляко трябва да е 3 лв. Проблемът в момента е, че се купува на ниски цени от други страни като Украйна, Полша", коментира Георги Тончев.

От кравефермата му до магазина, цената на литър прясно мляко скача 4 пъти. Според животновъди търговците слагат необосновани големи надценки. Проблемът е в тези големи вериги, които слагат монопол и извиват ръцете на държавата. Но ние сме в безизходица. Нашата продукция се изкупува на ужасно ниски цени, не само суровото мляко и меса", каза председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов.

Проверките за нелоялни търговки практики продължават в цялата страна. Служебният вицепремиер по икономически политики Христо Алексиев заяви, че са направени над 500 проверки в търговски обекти. "Не водим война, но не можем да позволим такова изкривяване на цените – няма какво да се лъжем", каза служебният вицепремиер по икономически политики Христо Алексиев.

А от бранша са категорични, ако не бъдат взети мерки, ще преминат към протести. "Ние сме фалирали. Държавата трябва да вземе решение дали да ни легитимира за фалирали", признават животновъди. 

Вицепремиерът заяви още, че се подготвя платформа, чрез която хората ще могат да следят онлайн цените на храните и да ги сравняват с тези в Европа.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.

fallback
Още от България
fallback